Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πρόστιμο σε ουγγρική εφημερίδα για ρατσιστικό άρθρο κατά των Ρομά


Βουδαπέστη, Ουγγαρία. 

Το Συμβούλιο Ουγγρικών Μέσων Ενημέρωσης (Mediatanacs) επέβαλε πρόστιμο στην εφημερίδα Mayar Hirlap για ένα ρατσιστικού περιεχομένου άρθρου κατά των Ρομά, που είχε δημοσιεύσει στις σελίδες της τον Ιανουάριο, ανακοινώθηκε από το Συμβούλιο.

«Μετά την έρευνα σχετικά με το άρθρο που είχε τίτλο ‘Αυτοί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν’ στην Mayar Hirlap, η Mediatanacs αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 250.000 φλορινιών (περίπου 850 ευρώ) στη εφημερίδα και να την υποχρεώσει να δημοσιεύσει κείμενο με το οποίο θα ανακαλεί τα όσα γράφτηκαν», επισημαίνεται στην απόφαση.

«Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο τιμωρεί με χρηματικό πρόστιμο μία εφημερίδα», επισήμανε η ανεξάρτητη αυτή αρχή.

Τον Ιανουάριο, ο Σολτ Μπάγερ, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δημοσίευσε άρθρο γνώμης έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας ενός Ούγγρου αθλητή, η οποία αποδόθηκε στους Ρομά, μετά την Πρωτοχρονιά.

«Η πλειονότητα των τσιγγάνων δεν είναι ικανοί να συμβιώσουν με άλλους. Δεν είναι φτιαγμένοι να ζουν μεταξύ ανθρώπων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτήνη και συμπεριφέρονται σαν κτήνη», έγραψε ο Μπάγερ στη στήλη του, προσθέτοντας πως αυτή η κοινότητα πρέπει να «εξαλειφθεί».

Λίγες ημέρες αργότερα ο Μπάγερ υπαναχώρησε εν μέρει.

«Δεν θέλω να εξαλείψω τους Ρομά, ούτε ένα τμήμα των Ρομά, ούτε έναν από τους Ρομά. Επιθυμία μου είναι οι Ρομά που είναι έντιμοι, εργατικοί, να κατορθώσουν να επιτύχουν στην Ουγγαρία κι εκείνοι που είναι ανίκανοι να συμβιώνουν και να συγκατοικούν με άλλους επιθυμώ να αποκλείονται από την κοινωνία», εξήγησε.

Ο Μπάγερ έχει προκαλέσει πολλές φορές την κοινή γνώμη στην Ουγγαρία εξαιτίας των ρατσιστικών και αντισημιτικών του απόψεων και δηλώσεων.


πηγή: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου