Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Sa o Roma babo, e bakren chinen



Αυτές τις μέρες οι Ρομά γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης, γιορτάζουν μαζί και τον Άγιο Γεώργιο_ 23 Απριλίου ή 6 Μάιου, ανάλογα με το ημερολόγιο που ακολουθούν.  Είναι η μέρα τους, η δική τους μέρα: Ederlezi. Όπως λέει ο στίχος του πρωτότυπου τσιγγάνικου άσματος είναι όλοι τους αρνιά για σφαγή,  Sa o Roma babo, e bakren chinen.

Η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να τους ενσωματώσει εδώ και 5 αιώνες. Το πιο πρόσφατο δείγμα εχθρικής συμπεριφοράς εκδηλώθηκε στον δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης. Οι δημότες κοντεύουν να πάθουν εγκεφαλικό με την προοπτική εγκατάστασης καταυλισμού σε έκταση 4.660 τετραγωνικών μέτρων σε χώρο που στεγάζονται τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αναιτιολόγητη και αβάσιμη, η απόφαση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με την οποία μετακομίζουν οι αθίγγανοι από το Νομισματοκοπείο στο δήμο Πεύκης.

Στην προσφυγή γίνεται μια παράξενη αναφορά. Λένε ότι η δημιουργία καταυλισμού θα προκαλέσει ρατσιστικές αντιδράσεις. Θεωρούν δηλαδή ότι η προσφυγή από μόνη της δεν αποτελεί ρατσιστική αντίδραση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ρατσιστικό από μόνο του να μιλούν για «εξαγωγή προβλήματος».  Βλέπουν ανθρώπους εξ ορισμού ως πρόβλημα.

Πέρα από τα θεωρητικά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η παραβατικότητα των Ρομά υπάρχει. Ενισχύεται όμως και διαιωνίζεται από τις ρατσιστικές αντιλήψεις εναντίον τους. Επεκτείνεται από την έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό τους. Οσοι τους απευθύνονται έχουν έναν υποτιμητικό τόνο και μια καχυποψία. Αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι Ρομά: κάθε δευτερόλεπτο στο περιθώριο. Το ζουν από την πρώτη ημέρα της ζωής τους, από την πρώτη ώρα στο σχολείο.

Λένε πολλοί ότι οι τσιγγάνοι δεν ενσωματώνονται επειδή τους αρέσει ο τρόπος ζωής τους, με τα επακόλουθα. Καλά εκείνοι_ ας αποδεχτούμε ότι είναι αδιόρθωτοι. Η Πολιτεία όμως; Μα η Πολιτεία έχει ροκανίσει όλα τα κονδύλια που προορίζονταν για τους Ρομά. Δήμοι και νομαρχίες εισέπρατταν επί δεκαετίες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστηματικά κατέληγαν σε άλλα έργα, σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

Οι Ρομά ποτέ δεν υπολογίστηκαν ως αληθινοί πολίτες (με εξαίρεση τον μήνα πριν τις εκλογές).  Η ελληνική κοινωνία αρνήθηκε να τους δώσει την ευκαιρία τότε που μπορούσε, τότε που υπήρχαν τα γενναιόδωρα προγράμματα. Η γαλλική κοινωνία αρνήθηκε επίσης, η ρουμανική, η ουγγρική. Και οι τσιγγάνοι αρνούνται με τη σειρά τους. 

Κέζα Λώρη

πηγή: tovima.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου